Allergenen in chocolade

Allergenen zijn stoffen, meestal eiwitten met een laag moleculegewicht, die de antilichamen van bepaalde mensen activeren, waardoor verschillende allergische symptomen ontstaan. Verordening EU1169/2011 bepaalt dat de mogelijke aanwezigheid van de ingrediënten die als allergenen worden beschouwd, gecommuniceerd moet worden door de fabrikant.

Chocolade bestaat hoofdzakelijk uit cacao, suiker, cacaoboter, lecithine en vanille. Naast de basischocolade is er echter een lange lijst van ingrediënten die kunnen worden toegevoegd (melk, noten, granen, likeuren.)

De belangrijkste allergenen bij pralines zijn melk, gluten, noten (cashewnoten, amandelen, hazelnoten, walnoten, macadamianoten, pecannoten, pijnboompitten en pistachenoten). Deze allergenen kunnen via de grondstoffen, maar ook tijdens productie via kruisbesmetting in de chocoladeproducten terecht komen.

Voor al onze mogelijkheden op allergenen analyse verwijs ik u graag naar ons overzicht op onze website. https://www.merieuxnutrisciences.com/nl/voedselveiligheid-en-kwaliteit/voedselonderzoek/allergenen

Hier treft u een up-to-date overzicht aan van de analysemethodes die wij momenteel kunnen aanbieden. Deze lijst wijzigt frequent, door nieuwe analyses, nieuwe accreditaties en wetgeving.