Bent u klaar voor eco-verpakking?

Ongeveer 30% van het afval dat we produceren, komt uit de verpakking (Eurostat-gegevens 2017). Om deze reden zijn duurzaamheid, verminderde milieu-impact en circulaire economie elke dag belangrijker.

Mérieux NutriSciences loopt voorop in dit gebied, met name dankzij de diensten die het kan aanbieden om de composteerbaarheid van verpakkingen te testen: het wordt erkend door zowel VINÇOTTE als DIN-CERTCO (de twee Europese accreditatie-instanties die het merk Seedling opdragen)

Om het afval uit de verpakking te verminderen, vermenigvuldigen producenten en ontwerpers hun inspanningen om verpakkingen “lichter te maken” en het duurzamer te maken. De meest voorkomende aanpak is de LCA (Life-Cycle Assessment), gericht op het evalueren van de impact die een product heeft op het milieu tijdens zijn levenscyclus, namelijk van productie tot het einde van zijn gebruik.

Een fundamenteel onderdeel van deze taak betreft de selectie van hernieuwbare, recycleerbare en composteerbare materialenBiologische afbreekbaarheid en composteerbaarheid zijn vreemde kenmerken van voedselverpakking. Ook de ultralichte zakken die voor groenten en fruit, vis en vleesproducten, enz. moeten composteerbaar zijn en moeten de volgende kenmerken hebben om door geaccrediteerde instellingen te worden gecertificeerd:

  • biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn volgens de internationale norm UNI EN 13432;
  • worden gemaakt van ten minste 40% hernieuwbare grondstof (50% uit 2020 en 60% uit 2021) volgens de standaard UNI CEN / TS 16640;
  • geschikt zijn voor verpakken van voeding

Na het passeren van de testen voorzien door de standaard UNI EN 13432, kunnen dergelijke tassen worden gemarkeerd met het merk “OK COMPOST” door TÜV Oostenrijk of DIN-CERTCO-certificering, de twee Europese instanties die productcomposteerbaarheid bevestigen.

De uitbreiding van dit beleid inzake preventie en recycling in Europa en in de rest van de wereld is een sterke aanwijzing voor het feit dat groene verpakkingen, als biokunststoffen, een fundamentele rol zullen spelen op zowel de markten van verpakkingen als van levensmiddelen. De reeds geïmplementeerde initiatieven richten zich rechtstreeks tot de eindgebruikers: dit is de reden waarom betrokkenheid en informatiecampagnes (zoals correct gebruik en recycling) tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd, met dien verstande dat veiligheid altijd voorop moet staan, met name met betrekking tot de geschiktheid voor voedsel.

In het tijdperk van de circulaire economie is de kwestie van de recyclebaarheid van verpakkingen en duurzame verpakkingen dus een focus die voortdurend evolueert en steeds actueler wordt: samen met de industriële sector staat Mérieux NutriSciences voorop dankzij het complete scala aan testdiensten op de verpakking.