EU scherpt de importregels aan voor sommige soorten fruit, groenten en noten

De Europese Commissie heeft de lijst van geïmporteerde producten die aan officiële controles zijn onderworpen bijgewerkt, inclusief de frequentie van controles. 

Zwarte peper uit Brazilië en gemalen of gemalen paprika/pepers uit China zijn enkele items die aan de wetgeving zijn toegevoegd. De lijst wordt elke zes maanden bijgewerkt en is al van toepassing. Redenen voor verhoogde officiële controles op bepaalde invoer van diervoeders en levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong zijn het aantreffen van Salmonella en bestrijdingsmiddelenresiduen.

Het voorkomen van incidenten is opgemerkt via het Rapid Alert System voor voedsel en diervoeders (RASFF), ( informatiesysteem  over officiële controles door lidstaten op diervoeders en levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong). Op basis hiervan en van halfjaarlijkse verslagen over zendingen van dergelijke producten die door EU-landen zijn ingediend heeft de Commissie doen besluiten dat de lijst moet worden gewijzigd.

Onderstaand zijn voorbeelden van wijzigingen in controle frequentie.

Voor aubergines uit de Dominicaanse Republiek, bonen uit Kenia en zoete pepers geldt een verhoogde mate van officiële controle als gevolg van mogelijke verontreiniging met bestrijdingsmiddelenresiduen. Aubergines uit de Dominicaanse Republiek en paprika’s uit Uganda zijn onderhevig aan een controlefrequentie van 20 procent, terwijl het cijfer 5 procent is voor bonen uit Kenia.

Voor zwarte peper uit Brazilië, paprika’s uit China en sesamzaden uit Ethiopië wijzen gegevens op nieuwe gezondheidsrisico’s als gevolg van mogelijke Salmonella-besmetting waarvoor strengere controles nodig zijn. Sesamzaden uit Ethiopië zijn onderworpen aan een controlefrequentie van 50 procent, terwijl dit cijfer 20 procent is voor zwarte peper uit Brazilië en paprika’s uit China.

Voor ananas uit Benin werden verhoogde controles uitgevoerd als gevolg van pesticiden. Dit is echter van de laatste lijst verwijderd vanwege voldoende naleving van de relevante veiligheidseisen.

Producten uit Georgië zullen worden onderworpen aan een verhoogde controlefrequentie voor aflatoxine van 50 procent (een stijging met 20 procent).

Van grondstoffen die al op de lijst staan, worden pistachenoten in de schaal, gepeld of geroosterd uit de Verenigde Staten met een frequentie van 10 procent gecontroleerd op aflatoxine en bevroren frambozen uit Servië worden met dezelfde frequentie gecontroleerd op norovirus.

Palmolie uit Ghana wordt gecontroleerd op Soedan kleurstoffen met een frequentie van 50 procent en rapen uit Libanon voor Rhodamine B op dezelfde frequentie.

Food Safety News.

Graag willen wij u ook wijzen op ons artikel over ons webinar The blue paper !!  elders in deze nieuwsbrief en  de SafetyHUD

Leo van Harten 
Email: leo.van.harten@mxns.com
Mobiel: 06 47366216