Residuele bepaling van koper-chlorofyl (E141i) en koper-chlorofylinen (E141ii)

Koper-chlorofyl – E141i (in vet oplosbaar) en koper-chlorofylinen – E141ii (in water oplosbaar) zijn van chlorofyl afgeleide kleurstoffen die in de voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt om sommige voedingsproducten een groene kleur te geven.

In olijven en plantaardige oliën is volgens de Europese Commissie hun aanwezigheid niet toegestaan ​​als levensmiddelenadditieven in deze matrices (Reg. CE 1333/2005). Kijkende naar het productieproces van deze stoffen, dan zijn deze verbindingen afgeleid van niet-eetbare bronnen en kunnen dan ook als niet-natuurlijk worden beschouwd.

De EFSA is door de Europese Commissie verzocht om gegevens te verstrekken om hun veiligheid te kunnen beoordelen als additief in voedsel (2015-2016) maar er ontbreken nog adequate toxicologische gegevens. Koper-chlorofylen en -chlorofylinen kunnen beide door de mens worden opgenomen, maar de interactie met het menselijke metabolisme is nog niet duidelijk genoeg een ​​goede aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) te kunnen vaststellen. Bovendien zijn deze verbindingen zeer verschillend wat betreft zuiverheid, stabiliteit, chemische eigenschappen en productieproces, waardoor er meer toxicologische gegevens nodig zijn om hun mogelijke kankerverwekkende potentie en verdere genotoxische gegevens te kunnen evalueren.

Gezien het feit dat koper-chlorofylen en -chlorofylinen niet zijn toegestaan ​​in olijven en groente

oliën en de veiligheid nog niet is vastgesteld, heeft Mérieux NutriScience twee verschillende methoden ontwikkeld om de componenten verder te kunnen kwantificeren:

  • Koperchlorofylen in plantaardige oliën
  • Koperchlorofylinen in olijven en pekel

Wenst u meer informatie over deze methoden, neem dan contact op met uw accountmanager.